
Fra Spanien gennem Budapest til Danmark – Hvordan håndterer man stress ved flytning til et nyt land?
Ved hjælp af en erfaren rekruttering-partner er det blevet nemt at finde job i udlandet, modtage nødvendige oplysninger, opnå netværk og udveklse personlige erfaringer og perspektiver. Men hvordan håndterer man den stress og omvæltning, som følger med flytning og integration i et nyt land? Hvad motiverer så mange mennesker – foruden det økonomiske incitament – til at flytte til et andet land og arbejde? Vi spurgte en psykiater og intern mediciner omkring deres fælles beslutning om at flytte samt historien bag deres beslutning.
At flytte til et nyt land indebærer, at vi kan vænne os til en anden kultur end vores egen, at vi kan blive mere uafhængige og samtidigt lægge bestemte vaner og livsstile bag os. Dette i sig selv lyder ikke nemt, særligt ikke hvis man samtidig skal skifte arbejde.
Mange europæiske sundhedsprofessionelle står overfor store valg, når overvejelserne går på at skulle starte arbejde i et nyt land: Vil vi leve i et land, hvor familie og venner er tæt på, men leve et økonomisk og arbejdsmæssigt begrænset liv? Eller er vi på udkig efter lovende karrieremuligheder, hvor vi samtidig kan leve et mere balanceret liv? Med beslutningen om at starte tilværelsen i et nyt land følger store forandringer for de involverede.
Fra et af principperne i forandringsledelse ved vi, at når individer er informerede og forberedte på kommende forandringer, så vil organisationen i højere grad opleve en succesfuld tilpasning. Martin (1999) undersøgte den psykologiske reaktion af 54 emigranter før og efter de flyttede til et nyt land. Resultatet viste, at jo bedre og mere grundig ”før-flytningsperioden” er, jo bedre er resultaterne i forhold til mentalt helbred, jobtilfredshed og entusiasme i det efterfølgende forløb.
Hvordan oplever lægeparret Alejandro og Magdalena deres flytning til Danmark?
FØRST, FORTÆL LIDT OM DIG SELV.
Alejandro: Mit navn er Alejandro. Jeg er født på Tenerife og har levet det meste af mit liv der. Jeg er en 34-årig psykiater og har arbejdet på et hospital på Tenerife indtil for nyligt. Det er også der, hvor jeg mødte min kone.
Magdalena: Jeg hedder Magdalena. Jeg er født i Slovakiet, men jeg har boet i Spanien de sidste 12 år. Jeg gik på et spansk-slovakisk tosproget gymnasium, hvorefter jeg flyttede til Spanien og gennemførte min medicinske uddannelse. Jeg gennemførte efterfølgende min specialisering i intern medicin på Tenerife, hvor jeg mødte Alejandro. Vi har længe ledt efter forskellige måder, hvorpå vi kan forlade Spanien. I første omgang forsøgte vi os med Sverige, men processen fungerede ikke særlig godt. Så vi besluttede os for at prøve Danmark, som vi virkelig gerne vil flytte til, selvom intern medicin ikke er en anerkendt medicinsk specialisering.
På nuværende tidspunkt er vi i Budapest, hvor vi følger Medicolink’s intensive danskkursus. Med andre læger studerer vi dagligt dansk, indtil vi flytter til Danmark, hvor Alejandro har fået tilbudt arbejde som afdelingslæge.
HVORFOR BESLUTTEDE I JER FOR, AT FORLADE SPANIEN?
M: Hovedårsagen for os begge to er, at jobmulighederne ikke er særligt lovende for læger i Spanien. Der er kun en meget lille chance for at få en tidsubegrænset fuldtidsstilling. Vi vil snart gerne stifte familie, men som situationen er nu, bliver det meget kompliceret.
A: Det er rigtigt. Efter næsten ni års arbejde i sundhedssystemet på Tenerife er jeg endnu ikke blevet tilbudt en permanent ansættelse, og manglen på ressourcer i sundhedsvæsnet gør vores arbejdsliv svært.
Jeg arbejdede i gennemsnit 70 timer om ugen og havde 2 forskellige jobs for at leve økonomisk stabilt. Jeg ville højst sandsynligt blive udbrændt, hvis jeg fortsatte med at arbejde under disse vilkår.
HVORFOR VALGTE I DANMARK?
A: I Spanien er det meget svært at opnå en tilfredsstillende work-life-balance, som det fremgår af det, som vi lige har nævnt. Jeg tror dette er hovedargumentet; vi håber på at opnå en tilfredsstillende balance mellem arbejde og fritid i Danmark. Desuden har vi begge personlige oplevelser med landet. Jeg besøgte Danmark for et par år siden, og jeg kunne lide alt bortset fra vejret. Jeg håber, at vi får en god tilværelse i Danmark.
M: Under min specialisering arbejdede jeg en måned på et hospital i Danmark, og jeg var meget tilfreds med oplevelsen. Folk jeg mødte, var virkelig venlige, og dette land har efterfølgende været i mine tanker. Jeg har siden tænkt; når jeg får muligheden, så vil jeg flytte til Danmark.
EN AF JER HAR MERE ERFARING MED AT FLYTTE TIL ET NYT LAND, MEN I HAR BEGGE BOET I UDLANDET. HVORDAN OPLEVEDE I DISSE PERIODER?
A: Jeg har boet i Tyskland i et år i forbindelse med et Erasmus-program, og så har jeg i en periode boet i Salamanca, Spanien. Vores forestående flytning er dog den største flytning indtil videre. Hvis vi er heldige, falder vi til i Danmark, og så har vi ikke planer om at vende tilbage til Spanien. Jeg nød mit ”Erasmus-år” i Tyskland, men jeg begik én fejl. Jeg lærte ikke at tale tysk, så jeg fik ikke kontakt til særligt mange tyskere, hvilket var en stor lektie efterfølgende. Dette er grunden til, at jeg er meget interesseret i det danske sprog. Jeg vil gerne leve ’dansk’, hvilket kræver, at jeg kan tale sproget.
M: Da jeg flyttede til Spanien for at læse medicin, var begyndelsen meget svær for mig. Jeg oplevede mine medstuderende som barnlige, da de typisk boede hjemme hos deres forældre, og fordi jeg kom alene fra et andet land, kunne jeg ikke regne med at få nogen hjælp. Det var også svært at vænne sig til en fremmed kultur, men som tiden gik, fik jeg venner, og jeg blev mere involveret i livet på universitet. Det var et meget stort skridt for mig at blive integreret i et andet land.
HVAD HAR HJULPET JER MEST I FORBINDELSE MED JERES BESLUTNING?
M: Ideen om at flytte til et nyt land har vi begge været enige om i meget lang tid.
Vi søger efter stabilitet og en god work-life-balance, der kan gøre det muligt for os at slå os ned, få ro til at stifte familie.
TÆNKER I, AT I IGENNEM JERES FORBEREDELSESPERIODE HAR HAFT TID OG STØTTE NOK TIL AT GØRE OMVÆTNINGEN LETTERE FORBUNDET MED JERES FORESTÅENDE FLYTNING?
A: Imens jeg er her i Budapest, har jeg det bedre og er mindre stresset, end da jeg var på Tenerife. Også selvom jeg bruger meget tid på at studere dansk hver dag.
M: At lære sproget er svært, men jeg er mere bekymret for, om jeg kan finde en hoveduddannelsesstilling, og hvor lang tid det evt. vil tage. Jeg håber, at det er muligt, da jeg har mere end 10 års erfaring. At finde et nyt hjem er også udfordrende, men heldigvis hjælper Medicolink os, og det gør, at vi er mindre stressede. Det er dejligt at kunne fokusere på sproget og vide, at Medicolink hjælper med at løse vores udfordringer.
At flytte til et nyt land kræver en stor indsats og megen forberedelse. Forudsigelighed og detaljeret information gør omvætningen lettere under hele processen.
At vælge et erfarent og støttende team, som hjælper med alle administrative spørgsmål, med at finde et sted at bo, og som kan give nødvendig information om, hvad du kan forvente i et nyt land, er en kæmpe fordel. Særligt set i forhold til at vælge den usikre vej, som hvis du skulle finde vej på egen hånd.
Er du interesseret i at vide mere om dine muligheder for en karriere i Danmark, er du være mere end velkommen til at kontakte os. Vi er er for at hjælpe dig.